Колектор для теплої підлоги своїми руками

03/04/2019
Интернет Магазин Фитингов

Система опалення є однією з найважливіших у будинку, особливо в зимовий період. Її установка коштує недешево, тому у багатьох з'являється бажання заощадити. Якщо саме опалення прокласти без спеціальних навичок та допомоги не вийде, але зібрати колектор для теплої підлоги своїми руками неважко, і Далі ми розповімо, як це зробити.

Особливості збирання колектора

Спершу потрібно розглянути, з яких комплектуючих складається колектор. У комплекті заводського виробництва є такі деталі:

  1. Розподільники для лінії подачі та зворотньої лінії
  2. Крани з пробками
  3. Термометри для колектора теплої підлоги
  4. Кронштейн для колектора
  5. Кульові крани

При цьому всі заводські елементи виготовляються таким чином, щоб їх можна було просто зібрати без спеціального обладнання. Залежно від окремих особливостей моделі колектора можуть з'являтися додаткові пункти, але в цілому складання проводиться так:

  1. Спочатку виконується встановлення відсікових клапанів та автоматичних відвідників повітря.
  2. Наступним кроком встановлюються дренажні клапани та заглушки.
  3. Коллектор закріплюється в потрібному місці за допомогою кронштейнів.
  4. Проводиться з'єднання з трубою подачі води, яка йде від опалювального елемента.
  5. Далі кріпляться всі додаткові пристрої відповідно до схеми, яка зазвичай йде в комплекті з приладом (розподільники, перехідники, крани, вентилі тощо).
  6. Далі на зворотному колекторі монтується кульовий кран, який використовуватиметься для зливу системи.
  7. Після цього підключаються труби для подачі теплоносія.

Насправді збірка проста, потрібно лише дотримуватися заводської інструкції, що допоможе не допустити помилок. Також, для економії можна зібрати колектор для теплої підлоги своїми руками, що обійдеться дешевше. Але тут варто правильно підійти до вирішення цього завдання, про що ми далі й поговоримо.

Складання системи своїми руками

Ціна колектора для деяких може здатися занадто високою. Але виходом стане складання системи своїми руками. Це трохи складніше, але допоможе значно заощадити. Популярним варіантом став колектор із пластикових труб.

Для цього знадобиться:

  1. Насос та клапан для обладнання змішувальної частини.
  2. Запірна арматура.
  3. ППР труби діаметром 32 або 25 міліметрів.
  4. Трійники та відводи такого ж діаметра.
  5. Вентили.

Кількість труб, вентилів та інших елементів буде залежати від того, скільки контурів у системі.

Робота проходитиме таким чином:

  1. Потрібно відмітити та відрізати труби, щоб трійники були розташовані якомога ближче між собою, щоб вузол виглядав максимально естетично.
  2. Далі до трійників потрібно приварити крани та переходи.
  3. Після приварюються фітинги, щоб забезпечити з'єднання з насосом.

Далі організується з'єднання з опалювальними контурами.

Варто виділити те, що така конструкція має ряд недоліків, що відображається у відсутності термостатичних клапанів і датчиків потоку. Тому потрібно ручне регулювання системи, що не завжди дає необхідний результат. Безсумнівно, придбати ці комплектуючі можна окремо після додати в свою систему. Але вартість такої збірки буде приблизно однакова з ціною заводського колектора із пластику, тому в такому разі вигідніше купити готовий виріб.

 

Підбиваючи підсумки

Як можна зрозуміти, складання колектора для водяної теплої підлоги не така вже складна, як здається на перший погляд. До того ж, для кожного виробу надається інструкція зі встановлення. Виготовити ж своїми руками таку систему важче, до того ж – не завжди доцільно, і некваліфікована робота без належного досвіду може призвести до згубних наслідків.